Røður hjá landsstýrismanninum


God morgen alle sammen og hjertelig velkommen til denne nordiske konference om Digitale færdigheder, inklusion og livslang læring. 

En særlig velkomsthilsen til de Nordiske deltagere og vores foredragsholdere.

Læring er ikke en fritidsaktivitet, det er en livsstil, siger den kendte amerikanske forfatter og ekspert indenfor ledelse, John C. Maxwell, som har skrevet over hundrede bøger, bl.a. De 21 uomtvistelige love om ledelse og De 21 uundværlige kvaliteter af en leder.
Dette citat understreger vigtigheden af, at kontinuerlig læring og personlig udvikling hænger sammen og bliver en integreret del af vores daglige liv. 

Selvfølgelig lærer vi også i fritiden, men citatet er samtidig en konstatering af, at læring ikke et et kapitel for sig selv, men en del af livet. 

I vores alt mere digitaliserede samfund er der behov for, at vi er bevidste om, at der er en tæt sammenhæng mellem digitale kompetencer, inklusion og livslang læring. Det er meget vigtige emner, der sættes fokus på både på konferencen i dag og på seminariet i morgen.

Digitale færdigheder er på mange måder afgørende for at kunne deltage fuldt ud i samfundets og livets mangeartede opgaver. Det omfatter et bredt spektrum alt fra grundlæggende computerfærdigheder som tekstbehandling, internetbrug, app- og filhåndtering, sosciale medier, regneark, sikkerhed, excel, til avanceret teknologiforståelse. 

Hvilke færdigheder den enkelte medarbejder på arbejdspladsen skal kunne mestre beror på, hvilke digitale kompetencer er forudætninger for at mestre arbejdet. Privat er digitale færdigheder også en forudsætning for at udføre dagligdags opgaver og kunne deltage og følge med i samfundsdebatten. 

De fleste medier ligger på en digital portal. Desuden bruger både kommuner og institutioner på Færøerne “Mínboks,” og det kan være en udfordring, især for ældre mennesker. Foruden brugernavn, så skal man også oprette og huske adgangskoder. Et godt eksempel er visakortet, hvor du skal bruge to adgangskoder og samtigdig skifte mellem sms og betalingssti. 

Vi kender helst alle eksempler på, hvor svært det kan være for ældre, men også yngre, som ikke til daglig gør brug af nettet, mens det for os andre er et fint og effektivt redskab til at håndtere vores finansielle transaktioner. 

De digitale platforme kan både være et redskab til at skabe inklusion, men er samtidig en faktor, som er med til at ekskludere dem, som ikke har de nødvendige forudsætninger for at bruge de digitale platforme. 

Den store udfordring både for arbejdspladser, institutioner og samfundet som helhed er, at ingen bliver efterladt i den digitale udvikling. 
Spøgsmålet til os alle, både til undervisningssektoren, arbejdspladser og offentlige institutioner er derfor, hvor stor vægt lægger vi på disse forhold, og hvordan bestræber vi os på adgang for alle, og at alle får den nødvendige oplæring, som skal til for just deres brug af digitale værktøjer. 

Jo, flere mennesker, der har adgang til og kan bruge digitale værktøjer, så mindskes kløften mellem forskellige samfundsgrupper i den digitale udvikling. Samtidig må vi være opmærksomme på, at  den digitale deltagelse også i væsentlig grad påvirker menneskers muligheder og deltagelse både personligt, samfundsmæssigt og i arbejdslivet.

I denne sammenhæng har livslang læring en central funktion. Den hurtige teknologiske udvikling gør, at det er nødvendigt at lære nye færdigheder gennem hele livet. Systematisk livslang læring sikrer, at folk kan opdatere deres kompetencer, at de følger med i udviklingen og kan omstille sig og deltage på arbejdsmarkedet. Dette er især vigtigt i en digital kontekst, hvor teknologier og arbejdsmetoder konstant ændrer sig. 

Hvordan medvirker vi så til livslang læring, som har så stor betydning for samfundsudviklingen og den enkelte, for vi har om nogensinde brug for menneskelige ressourcer og kompetencer.  

Forudsætningen for at etablere livslang læring beror i høj grad både på udvikling, menneskesyn og kultur. Det kræver en kombination af strategier og kontinuerlige tiltag både offentlige og på den enkelte arbejdsplads. Det er desuden vigtigt, at vi skaber en forståelse og kultur omkring nødvendigheden af læring gennem hele livet.

Det er både lederne og den enkelte medarbejder, som har et ansvar for processen. Det er vigtigt at skabe en arbejdspladskultur, der værdsætter og fremmer læring, hvor man motiverer, diskuterer udviklingsmuligheder og klarlægger, hvad der skal til for at fremme forbedring og at optimere arbejdsopgaver både på individuelt og organisatorisk niveau. Lederne har et stort ansvar at skabe en dynamisk og læringsorienteret arbejdsplads, der understøtter livslang læring. 

Der er mange metoder at etablere læring på arbejdspladsen. Det kan være interne kurser, efteruddannelse med lokale kurser elle e-læring, mentorordninger, tiltag, som integrerer kompetenceudvikling i daglige arbejdsopgaver og projekter, hvor medarbejdere lærer af hinanden og har mulighed for faglig hjælp, sparring og rådgivning. 

Realkompetencevurdering har stor betydning i livslang læring og i henhold til omstillingsparathed i forbindelse med ændrede arbejdsmetoder, mobilitet og at kunne kunne skifte til andet arbejde. Realkompetencesystemet, hvor man vurderer og anerkender færdigheder og kompetencer, som en person har opnået gennem uddannelse, arbejde, fritidsaktiviteter og i dagligdags erfaringer, som både kan være formelle og uformelle færdigheder, har stor betydning især for dem, som har kortere uddannelsesforløb, har mange praktiske arbejdserfaringer eller dem, som skal opgradere sin uddannelse. 

Det er denne dokumentation som vedkommende kan bruge videre for at opnå merit, adgang til uddannelse og at sikre, at man ikke behøver at lære færdigheder, man allerede har tilegnet sig. 

Voksnes kompetencebehov kan i perspektiv af livslang læring både ses i forhold til eventuel mangelfuld grunduddannelse, så vel som ny og oppdatert kundskab som følge af samfundsændringer, teknologisk udvikling og nye faglige krav.

På Færøerne har vi i mange år arbejdet med livslang læring og kompetenceudvikling for dem, der ikke har en grunduddannelse efter endt folkeskole. Arbejdet med fokus på realkompetencevurdering begyndte tilbage i 2007, og i 2014 fik vi lagtingsloven om kompetencevurdering. 

Kompetencevurderingerne har hidtil mest været inden for erhvervsuddannelserne. Årsagen er, at netop disse uddannelser har en tæt tilknytning til arbejdsmarkedet, og formålet har været, at ufaglærte, der har arbejdet i et erhverv i en periode uden formel uddannelse, kan få deres kompetencer vurderet i forhold til kravene i en specifik uddannelse. 

I mange tilfælde har det været muligt at godskrive deres kompetencer inden for eksisterende uddannelser, samtidig med, at de har fået mulighed for at tage uddannelsen på meget kortere tid. 

Voksenundervisning på Færøerne er ikke en samlet enhed, men den foregår på flere arenaer, i erhvervsuddannelserne, på de gymnasiale ungdomsuddannelser, i fritidsundervisningen, hvor der har været grundlæggende undervisning for voksne, som ikke har afsluttet folkeskolens afgangseksamener, enkeltfagstilbud på HF og gymnasialt niveau, som især de vælger, som vil søge ind på en bacheloruddannelse, grundlæggende og videregående kurser i færøsk for tilflyttere, undervisning for ordblinde og læse- og skrivesvage, erhvervsrelaterede uddannelser indenfor landbrug og det maritime område, som fiskeskipper og motorpasser foruden mange kortere kurser indenfor kunst og håndværk, brugen af computer i hverdagen og sprogkurser. 

Desuden SOSU uddannelser på Heilsuskúla Føroya, maritime uddannelser på Vinnuháskúlanum og uddannelser på det færøske universitet. 

Som jeg indledte med, Læring er en livsstil, en del af vores dagligdag. Kan vi opnå dette mål, så når vi langt, for uddannelse er en grundlæggende forudsætning for den enkeltes liv og virke i et moderne digitaliseret samfund. Livslang læring er uden tvivl den vigtigste faktor i videnssamfundet. Læring spiller også en central rolle i at opretholde vores livskvalitet. 

Det er så hurtigt at føle sig udenfor, hvis man ikke mestrer grundlæggende kompetencer til at kunne bruge de systemer, som samfundet etablerer til kommunikation og samarbejde. Det omfatter en række teknologier og platforme, der letter informationsudveksling og koordinering i  det daglige. 

Digitale redskaber er en enorm ressource i hverdagen, men den kan samtidig føre til digital eksklusion, hvis man ikke har de nødvendige færdigheder eller redskaber. 

Der er derfor et stort behov for solid uddannelse, men ikke mindre kontinuerlig læring på arbejdspladsen, kompetencevurdering og efteruddannelse for at undgå, at vi får to typer borgere, som er væsentligt forskelligt stillede i henhold til digitale kompetencer og at anvende digitale platforme. Der må også være en politik på ældreområdet, at der tilbydes it-kurser i grundlæggende computerfærdigheder, brug af smartphones og digitale tjenester som “Mínboks.”

Ny teknologi, ny viden, ændrede arbejdsopgaver og nye erhverv er udfordringer, som vi skal forholde os til både privat, som skolevæsen, i det offentlige og i erhvervslivet.  

Det er af stor betydning både personligt, politiskt, og i professionel samfundsudvikling, at NVL i denne konference og på seminariet i morgen sætter fokus på digitalisering, inklusion og livslang læring.  

Vi sætter stor pris på NVL´s arbejde og for den færøske deltagelse i flere af NVL´s netværker, som har givet os inspiration, ideer og gode råd i vores arbejde både på det digitale område og i forhold til livslang læring og systematisk voksenundervisning. 

Jeg takker for jeres deltagelse og ønsker os alle en god konference samt et godt seminar fyldt med faglig inspiration, erfaringsudveksling og nye ideer, som vi kan bruge videre i vores arbejde i henhold til digital kompetenceudvikling, inklusion og livslang læring. 

“Hermed åbner jeg konferencen om digitale færdigheder, inklusion og livslang læring.”